EU-ministre løfter pegefingeren over for Bosnien

EU-landenes udenrigsministre løfter fra deres møde mandag i Luxembourg pegefingeren over for balkanlandet Bosnien-Hercegovina og understreger, at det er op landet selv at fjerne en aktuel blokering for at komme tættere på EU.

Udenrigsministrene siger i fællesskab, at de er "alvorligt bekymrede" over, at der ikke skete fremskridt på et møde tidligere i oktober mellem landets myndigheder og EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle.

EU kræver ændringer i den bosniske forfatning, efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2009 gav medlemmer af landets roma- og jødiske mindretal medhold i, at de bliver holdt ude af politik.

Den bosniske forfatning, der blev skrevet efter krigen i 1992-95, sikrer en magtdeling mellem de tre store befolkningsgrupper - ortodokse serbere, katolske kroater og muslimske bosniere.

Politiske forhandlinger om at ændre forfatningen er gået i hårdknude, ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt andet som følge af, at de bosniske kroater forsøger at benytte lejligheden til at sikre sig større beskyttelse af deres rettigheder.

EU-udenrigsministrene giver i deres erklæring fuld opbakning til EU-Kommissionens og EU-diplomaters forsøg på at mægle i striden. Men understreger også, at Bosnien-Hercegovina selv skal tage de afgørende skridt.

- Vi understreger, at det er op til de bosniske politiske ledere at sørge for det nødvendige fremskridt.

- Vi betoner, at det aktuelle fravær af en løsning på Sejdíc/Fedic-sagen forhindrer Bosnien-Hercegovina i at gøre yderligere fremskridt mod EU, siger ministrene med henvisning til den fire år gamle dom fra menneskerettighedsdomstolen.

Bosnien-Hercegovina har ikke formelt søgt om EU-medlemskab, men har længe gjort det klart, at det er intentionen.

Udvidelseskommissær Füle sagde i sidste uge, at han sætter en proces i gang for at stoppe udbetalingen af 350 millioner kroner, der er øremærket til at fremme den bosniske vej mod EU-medlemskab.

/ritzau/

 

Dagens Gossip