EU-observatører roser valget i Tunesien: Det var fair

Søndagens præsidentvalg i Tunesien, det første af sin slags efter revolutionen i 2011, blev afviklet på troværdig og gennemsigtig vis, lyder det fra EU-observatører.

- Søndag bekræftede tuneserne deres tro på demokratiet i et pluralistisk og gennemsigtigt valg, siger den belgiske europaparlamentariker Annemie Neyts-Uyttenroeck, som er chef for observatørmissionen.

- Retten til forsamlings- og ytringsfrihed blev garanteret, siger belgieren, som beretter, at de fleste rapporterede uregelmæssigheder i forbindelse med valghandlingen var "små".

Det officielle resultat ventes senere tirsdag.

Det sekulære parti Nidaa Tounes proklamerede kort efter valget, at dets kandidat, den 87-årige Beji Caid Essebsi, "ifølge foreløbige tal" førte med 10 procentpoint.

Ifølge partiet er han ikke langt fra 50 procent af stemmerne.

Essebsi, der har en fortid i det styre, der blev væltet ved revolten i 2011, er en af favoritterne ved valget.

Det samme er den afgående præsident, Moncef Marzouki, der har forsøgt at udlægge præsidentvalget som en afstemning om en tilbagevenden til etpartistyret, som var ved magten frem til 2011, eller en fremtid, der gør op med diktaturet.

De to favoritter, Marzouki og Essebsi, har ligget side om side ifølge de foreløbige optællinger.

Hvis ingen af kandidaterne opnår 50 procent af stemmerne i første runde, skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden valgrunde i slutningen af december.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip