EU øger pres på Rusland under G20-møde

Udenrigsministrene fra EU-landene vil på deres månedlige møde mandag drøfte den anspændte situation i Ukraine, og om der er behov for yderligere sanktioner mod Rusland.

Det siger EU-præsident Herman Van Rompuy i forbindelse med starten på G20-mødet lørdag i Brisbane i Australien.

- EU's udenrigsministre vil på mandag vurdere situationen på jorden og drøfte mulige yderligere skridt, lyder det fra Van Rompuy.

Siden marts har krisen i Ukraine været i fokus på de månedlige udenrigsministermøder i EU.

Van Rompuy understreger, at EU vil anvende "alle diplomatiske virkemidler" for at medvirke til at løse krisen i Ukraine. Han tilføjer, at EU fortsat anser en politisk løsning som den eneste mulighed for at få stoppet krisen i Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ventes at komme under pres fra de øvrige deltagere på G20-mødet for at ændre kurs i forhold til Ukraine, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Rusland må anvende al sin indflydelse på oprørerne til at sikre gennemførelsen af Minsk-aftalen (fredsaftalen, red.), siger Van Rompuy og tilføjer, at russerne skal stoppe med at sende våben og soldater ind i Ukraine og trække de soldater, der allerede befinder sig i nabolandet, tilbage.

Den officielle dagsorden for mødet i Brisbane er den globale økonomi og mulighederne for at øge væksten, men de temaer kan blive overskygget af Ukraine-krisen, siger analytikere til den amerikanske tv-station CNN.

Vestlige ledere og Nato har i månedsvis beskyldt Rusland for at sende våben og soldater til det østlige Ukraine for at hjælpe prorussiske separatister.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip