EU og medlemslandene fordobler bidrag mod ebola

EU og de 28 medlemslande øger deres fælles bidrag til bekæmpelsen af den dødelige virus ebola til samlet omkring 7,5 milliarder kroner.

Det skriver EU-præsident Herman Van Rompuy fredag morgen på det sociale medie Twitter ved åbningen af andendagen af EU-topmødet i Bruxelles. Det samlede bidrag var i forvejen på over halvdelen af det beløb.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er næsten 4900 mennesker i Vestafrika indtil nu døde af den farlige virus, og 9936 er smittet i Guinea, Liberia og Sierra Leone, der er hårdest ramt af udbruddet.

Den britiske premierminister, David Cameron, opfordrede forud for topmødet i Bruxelles til en fordobling af det beløb, der allerede var afsat.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) oplyste onsdag, at den danske regering vil øge bidraget til at bekæmpe den smitsomme sygdom med 115 millioner kroner. Beløbet kommer oven i de 75 millioner kroner, Danmark allerede har bevilget.

De 115 millioner skal blandt andet gå til at sende op mod 25 sundhedsmedarbejdere til Vestafrika og oprette en ny lejr til læger og sygeplejersker i Sierra Leone. Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte indsatsen mod sygdommen for "et kapløb mod tiden".

- Antallet af smittede vil kunne vokse med 10.000 ekstra hver uge, når vi ser bare nogle få måneder frem, sagde statsministeren.

- Ebola er i dag en trussel mod den globale sundhed. Alle lande har et ansvar for at handle, tilføjede hun.

Det er ikke umiddelbart klart, hvordan det samlede bidrag fra EU og medlemslandene på 7,5 milliarder kroner er nået, men flere lande har benyttet Bruxelles-topmødet til at melde ud om øgede nationale bidrag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip