EU og Norge i kvotestrid: Jyske fiskere frygter for job

Fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge er nok en gang gået i hårdknude, da parterne stadig ikke kan blive enige om årets kvoter for de fælles fiskebestande.

Aftalen skulle for længst have været faldet på plads, men så længe parterne ikke kan blive enige, har danske fiskere ikke adgang til deres traditionelle fiskepladser i norsk farvand.

Den manglende aftale får stadig flere mærkbare konsekvenser for fiskeriet i Nordjylland, skriver DR Midt & Vest. På fiskeauktionen i Hanstholm er landingerne fra danske fiskere således gået ned med hele 33 procent i år.

- Det har store konsekvenser for hele branchen, men især for fiskerne, som ikke har nogen alternativer, siger auktionsmester Jes Holm Sørensen til DR Midt & Vest.

Formanden for fiskeeksportørerne i Hanstholm, Carsten Beith, fortæller, at mindst 60-70 medarbejdere er sendt hjem midlertidigt. Men jo længere det trækker ud med en aftale, des mere sandsynligt er det, at der kan ske permanente fyringer.

- Vi havde håbet på, at der kom en løsning i uge 7. Derfor har vi ventet med egentlige fyringer, men det bliver ikke ved med at gå, siger Carsten Beith, der desuden er direktør i firmaet Fonfisk.

Fiskeeksportørernes formand siger til DR Midt & Vest, at det er politikerne, som bærer ansvaret. Men han klandrer ikke de danske politikere eller fødevareminister Dan Jørgensen (S).

I stedet retter han skytset mod EU.

- Det er fiskerikommissæren i EU, som ikke har sørget for at få forhandlingerne med Norge på plads for længe siden. Det kan man ikke byde et helt erhverv, siger Carsten Beith til DR Midt & Vest.

Et lille plaster på såret for selve fiskeauktionen i Hanstholm har imidlertid været ekstraordinære landinger fra franske og engelske fiskere. Manglen på danske fisk presser nemlig priserne i vejret, og det udnyttes af fiskere langvejs fra.

- Vi har fået landinger fra store engelske og franske fiskere, som fisker helt oppe omkring Shetland, 40 timers sejlads fra Hanstholm.

- De sejler herned med fangsten, fordi de kan få de bedste priser i Hanstholm. Det hjælper os en smule, men det er jo ingen trøst for de danske fiskere, siger auktionsmester Jes Holm Sørensen.

Det er uvist, hvornår fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge bliver genoptaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip