EU og østlande går fra bordet uden aftale om Ukraine

EU's stats- og regeringschefer og repræsentanter fra seks tidligere sovjetrepublikker har torsdag aften afsluttet deres arbejdsmiddag i Vilnius uden at nå til enighed om, hvordan de kan redde en omfattende handels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine.

Ifølge flere kilder tæt på forhandlingerne har EU nu helt opgivet muligheden af, at det kan lade sig gøre at finde en løsning i løbet af topmødets andendag, fredag.

Det fælles mål om på et tidspunkt at indgå en aftale eksisterer dog stadig.

Men flere kilder afviser over for Ritzau presseforlydender om, at stats- og regeringslederne formelt har diskuteret et ukrainsk forslag om at skrive en ny måldato for aftalen mellem EU og Ukraine ind i en fælles erklæring.

Den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, skal være ankommet til en række formøder i Vilnius tidligere på torsdagen med en melding om, at man stadig kunne nå det.

Men selv om der på formøderne med ukrainske ministre og mellem Janukovitj, EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso blev gjort sidste-øjebliks-forsøg på at finde en løsning, var der ikke réelle forhandlinger på selve topmødet.

Middagen forløb derfor i nogenlunde god stemning, hvor Janukovitj gentog de argumenter, han præsenterede i et hjemligt tv-interview tidligere på ugen.

Her sagde han blandt andet, at Ukraine stadig ønsker at skrive under med EU - men først når betingelserne er optimale.

Janukovitj har dog ikke benyttet topmødet til at sætte beløb på, hvor mange penge han ønsker i støtte fra EU som modvægt til det tab, Ukraine venter at lide, hvis man mister handel med Rusland på at gå i tættere samarbejde med EU.

Topmødet mellem EU og de seks østlige partnere - Ukraine, Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien og Moldova - fortsætter fredag.

Selv om den omfattende aftale med Ukraine ikke bliver underskrevet, er der stadig lagt op til formel afslutning af forhandlinger om lignende aftaler med Georgien og Moldova.

/ritzau/

 

Dagens Gossip