EU og Rusland skal også slås i WTO

Skrevet af admin

22/07/2014

Dagens topnyheder

EU og Rusland går nu også i clinch med hinanden i Verdenshandelsorganisationen, WTO.

WTO meddeler tirsdag, at man nedsætter to paneler, der skal forsøge at løse to disputter mellem EU og Rusland.

Der er ingen tidsfrist for, hvornår WTO skal være klar med sine afgørelser i de to sager, der af iagttagere ses som en følge af det aktuelt dårlige forhold mellem EU og Rusland i forbindelse med konflikten i Ukraine.

I den ene sag er det EU, der har klaget over Ruslands importforbud mod levende grise og svinekød fra EU. I den anden har Rusland klaget over EU's opfattelse af, hvordan visse russiske eksportvarer skal prissættes.

Striden om det europæiske svinekød er afgørende for Danmark, der er verdens næststørste eksportør af svinekød til Rusland. Ifølge branchen vil det koste dansk landbrug omkring 1,5 milliarder kroner, hvis Rusland fastholder importforbuddet i hele 2014.

Rusland indførte i januar i år forbud mod import af svin og svinekød fra EU som reaktion på, at der i Litauen var fundet to vildsvin, som var døde af den uhelbredelige svinesygdom.

EU har siden indført en række skærpede kontrolforanstaltninger og handelsbegrænsninger for at sikre, at sygdommen ikke kan brede sig.

Men Rusland har stået fast på sit importforbud.

I 2013 eksporterede Danmark 131.000 ton svinekød og 50.000 avlsdyr til Rusland.

Den anden strid mellem EU og Rusland handler om såkaldte energijusteringer. Den går ud på, at EU pålægger visse russiske produkter en særlig afgift med henvisning til, at prisen på de russiske produkter bliver holdt kunstigt lav for at sikre eksportordrer.

WTO tillader den slags afgifter, hvis de er indført for at forhindre prisdumping.

Men Rusland mener, at EU's afgifter er uberettigede og forhindrer russiske virksomheder i at eksportere til europæiske markeder.

/ritzau/