EU og USA mødes med Iran for at sikre atom-fremskridt

Skrevet af admin

16/01/2016

Dagens topnyheder

Lørdag sætter USA's udenrigsminister, John Kerry, sig til bords med sin iranske kollega, udenrigsminister Javad Zarif, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini, for at diskutere fremskridtene i aftalen om Irans atomprogram.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium ifølge en række medier.

Mødet bliver holdt i Wien, og på dagsordenen står, om Iran har opfyldt aftalens krav og dermed bør have ophævet de internationale sanktioner mod landet, skriver BBC.

- Alle parter har arbejdet for implementeringen af JCPOA (atomaftalens formelle navn, red.), hvilket sikrer et udelukkende fredeligt atomprogram i Iran, siger Mark Toner, talsmand for USA's udenrigsministerium, til Reuters.

Fra flere sider spekuleres der i, om mødet mellem de tre parter lørdag vil markere, at atomaftalen officielt er ført ud i livet.

- Stort set alle detaljer er glattet ud, siger en diplomatisk kilde til Reuters.

Atomaftalen mellem EU, USA og de øvrige faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd blev forhandlet på plads i juli 2015 efter et to år langt forløb.

Den indebærer, at Iran skal lade være med at udvikle atomvåben, mod at FN lemper de økonomiske sanktioner, som landet er underlagt.

Iran har med aftalen givet FN tilladelse til at inspicere landets atomanlæg.

Hvis aftalen udmøntes fuldt ud, betyder det blandt andet, at iransk olie igen kan komme til salg på verdensmarkedet.

Et vigtigt skridt blev taget fra iransk side, da landet mandag oplyste, at man har fjernet kernen af en tungtvandsreaktor i atomanlægget i Arak. Teknikere har i stedet fyldt reaktoren med cement.

Reaktoren i Arak var et af de helt centrale stridspunkter i den internationale aftale, og afmonteringen er blevet set som afgørende for, om det internationale samfund vil begynde at lette de økonomiske sanktioner.

Med afmonteringen af tungtvandsreaktoren kan stoffet fossilt plutonium, som bruges i atombomber, ikke længere produceres.

/ritzau/