EU overvejer særtopmøde om migration på torsdag

Dagen efter den formentlig hidtil værste migrantkatastrofe i Middelhavet trækker det mandag op til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige EU-ledere i hast bliver kaldt til Bruxelles for at finde et fælles svar.

Ifølge flere diplomatiske kilder, der er tæt involveret i forberedelserne af et muligt EU-topmøde, er der stærkt pres på EU-præsident Donald Tusk for at indkalde lederne, formentlig allerede til torsdag i denne uge.

Flere giver mandag omkring middag udtryk for, at det ikke så meget er et spørgsmål, om der skal holdes et ekstra EU-topmøde. Men snarere hvornår det bliver. Der er dog også fra flere sider tvivl om, hvad et topmøde egentlig vil kunne opnå, ud over den rene signalværdi i at mødes.

Den formelle invitation skal komme fra EU-præsident Donald Tusk, som efter rapporterne om mindst - og måske flere end - 700 druknede bådmigranter søndag fik en klar opfordring fra Italiens premierminister, Matteo Renzi, til at indkalde til et ekstra topmøde.

Også Maltas premierminister, Joseph Muscat, presser på. Han er mandag taget til Rom for at mødes med Renzi.

Italien og Malta er de to lande, der ofte har de mest akutte problemer med at håndtere migranterne, når de ankommer eller kæntrer i overfyldte både. Mens lande i nord oplever presset, når migranterne rejser videre.

Italien kørte indtil sidste år sin egen søge- og redningstjeneste, Mare Nostrum, som nu er afløst af EU-operationen Triton, der opererer i et mindre område og er fokuseret på kystbevogtning.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) beskriver det som "et djævelsk dilemma", at "jo flere flygtninge vi får reddet, jo flere sætter menneskesmuglere om bord på plimsollere og joller og tømmerflåder".

Donald Tusk meddelte allerede søndag via sin talsmand, at han konsulterede både EU-lederne, udenrigschef Federica Mogherini og EU-Kommissionen om "hvad der kan gøres for at lette den tragiske situation".

På et møde mandag morgen blandt EU-landenes faste ambassadører i Bruxelles forud for dagens fælles udenrigs-, justits- og indenrigsministermøde blev muligheden for et ekstra EU-topmøde vendt.

Udenrigschef Mogherini sagde ved sin ankomst til ministermødet i Luxembourg, at hun vil runde situationen med præsident Tusk senere mandag.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip