EU-Parlament: Ungarer duer ikke som kulturkommissær

Europaparlamentets kulturudvalg har ved en afstemning mandag eftermiddag sagt nej til Ungarns kandidat Tibor Navracsics til posten som EU-kommissær for kultur, uddannelse, unge og medborgerskab, erfarer Ritzau.

14 var imod ungareren som kulturkommissær, mens 12 var for og en undlod at stemme.

Samtidig sagde et flertal på 15 dog god for, at Navracsics er kvalificeret til at blive kommissær. Her stemte 10 imod og to afstod fra at stemme.

Dermed synes det sandsynligt, at kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker mindst vil være nødt til at lave om på opgavefordelingen i den nye kommission. Eller måske skifte Navracsics helt ud.

Parlamentet kan ikke formelt afvise enkeltkandidater, men kun stemme for eller imod den samlede kommission. Den afstemning er foreløbig programsat til at finde sted på Europaparlamentets plenarsamling 22. oktober.

En klar afvisning efter de forudgående høringer i parlamentets fagudvalg har ved tidligere udnævnelser af en ny EU-kommission flere gange ført til, at de problematiske kandidater er blevet skiftet ud. Det har typisk også forsinket tidsplanen.

Navracsics var allerede før sin høring i sidste uge en blandt flere kontroversielle kandidater i Jean-Claude Junckers kommende kommission.

En god del af den tre timer lange høring onsdag aften handlede om Navracsics' tidligere rolle som justitsminister i Ungarn, der under premierminister Viktor Orbán de seneste år har været under voldsom kritik fra andre i EU for at have problemer med sit demokrati.

Kandidaten brugte flere af sine svar på at forsikre om, at Ungarn ikke har problemer - og at han glæder sig til at blive kommissær og tjene unionens fælles interesser.

Efter høringen i sidste bad udvalget den ungarske kandidat om at svare skriftligt på yderligere seks spørgsmål.

De skriftlige spørgsmål kredsede også meget om hans tidligere ministerjob. I flere af svarene forsøger han at lægge afstand til den ungarske regerings politik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip