EU-Parlamentet godkender lov mod social dumping

EU-Parlamentet har onsdag endeligt vedtaget en stor lovpakke, som vil bekæmpe social dumping i EU's medlemslande og indføre kædeansvar i byggebranchen.

EU's social- og beskæftigelseskommissær, László Andor, er begejstret over resultatet, som nu kun mangler en formel godkendelse af medlemslandene. Man regner med, at det sker uden debat.

- Jeg byder parlamentets godkendelse af direktivet velkommen. Det sender et klart signal op til Europaparlamentsvalget i maj om, at Europa ikke accepterer svindel og misbrug på bekostning af udstationerede arbejdere, siger Andor.

Direktivet er et tillæg til eksisterende regler om udstationering fra 1996. De nye regler skal gennem øget kontrol forhindre, at udstationerede arbejdere får en lavere løn, end den de har krav på.

Medlemslandene skal med de nye regler få bedre muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere udstationeret fra andre EU-lande.

Der åbnes også for muligheden for indførelse af kædeansvar - i første omgang kun inden for byggebranchen, hvor 25 procent af alle udstationerede arbejdere er beskæftiget.

Medlem af parlamentet for Socialdemokraterne Ole Christensen har stemt for forslaget, som han har arbejdet med i parlamentets arbejdsmarkedsudvalg.

- Det står nu klokkeklart, at Danmark kan indføre kædeansvar i byggebranchen, så en hovedentreprenører kan gøres ansvarlig for en række af underentreprenørens forseelser.

Danmark kan endda udbrede det til andre brancher, og det håber jeg, at man kan blive enige om at indføre i Danmark, siger Ole Christensen.

Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, mener ikke, at de nye regler om kædeansvar er gode nok.

- Det er ikke et reelt forslag om kædeansvar, for der er kun tale om kædeansvar i første led, hvor hovedentreprenøren kun holdes ansvarlig for den første underentreprenørs forseelser.

- Vores socialdemokratiske regering og Dansk Arbejdsgiverforening er sikkert mægtigt tilfredse med kun at have kædeansvar i første led, men jeg synes, det er for slapt, siger Rina Ronja Kari.

/ritzau/

 

Dagens Gossip