EU-Parlamentet: Internationale fly kan skippe CO2-afgift

Skrevet af admin

03/04/2014

Mest læste i dag

EU-Parlamentet har torsdag stemt for en aftale, som undtager internationale flyselskaber fra at betale for CO2-griseri i EU frem til 2016.

Havde EU-Parlamentet stemt aftalen ned, skulle internationale flyvninger fra 30. april have købt CO2-kvoter i det europæiske kvotehandelssystem (ETS), hvis flyene lander eller letter i EU.

- En stor del af luftfartssektoren slipper nu for at skulle reducere de globale drivhusgasudledninger, efter at Europa i den grad har lagt sig helt ned i forhandlingerne med FN's Luftfartsorganisation, Icao.

- Det er skammeligt, siger Margrete Auken, medlem af parlamentet for SF.

EU-lovgivningen betyder, at alle flyselskaber, også de internationale, siden 2012 har skullet købe CO2-kvoter af EU, hvis deres fly lander eller letter i EU-lufthavne. Også selvom de er fløjet fra eller skal til lufthavne uden for EU-territorium.

Men store protester fra blandt andet Kina og USA og deres trusler om at nægte at betale EU-kvoterne og droppe køb af Airbus-fly fik dog EU-Kommissionen til at "stoppe uret" midlertidigt i 2013.

Mens tiden stod stille, skulle FN's Luftfartsorganisation, Icao, forhandle en global aftale om at mindske flyenes CO2-udledning (MBM) på plads, men det er ikke sket endnu.

Med afstemningen i parlamentet torsdag får Icao to år mere til at nå til enighed. Det er allerede forhandlet på plads med EU-medlemslandene. Hvis Icao ikke er nået frem til en aftale i 2016, skal de ifølge parlamentet begynde at købe CO2-kvoter i begyndelsen af 2017.

- Afstemningen handlede også om, hvorvidt vi i Europa står fast på vores princip om, at forureneren betaler og ikke lader os påvirke af pres fra andre lande.

- Hvis vi i Europa ønsker at drive den grønne omstilling frem, er det på tide, at vi vågner op og holder fast på vores principper, siger Anna Rosbach fra Miljøpartiet Fokus, som er medlem af EU-Parlamentets miljøudvalg.

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, skriver på Twitter, at afstemningen er bedre end ingenting.

- Nu skal der pres på resten af verden for at komme frem til en global aftale om MBM, skriver hun.

/ritzau/