EU-Parlamentet kritiserer danske børns rettigheder

Danmark bliver tirsdag voldsomt kritiseret ved et møde i et udvalg i Europaparlamentet, som behandler klager fra borgere i EU og vil opfordre Danmark til at ændre praksis i børnesager.

På dagsordenen er der 27 enkeltsager om tilfælde, hvor danske myndigheder kritiseres for at have krænket børns rettigheder, og for i flere tilfælde at have givet forrang til danske forældre i sager om forældremyndighed i brudte forhold på tværs af EU's grænser.

Blandt sagerne er den om drengen Oliver, som i 2012 blev hentet - eller som Olivers mor siger: bortført - i Østrig af sin danske far, der i Danmark har fået rettens ord for, at han ikke skal udlevere drengen.

- Der er diskrimination og store krænkelser af menneskerettighederne i Danmark. Hjælp disse børn, som desperat behøver jeres hjælp, siger Olivers mor, Marion Weilharter, som selv er med til mødet ligesom flere af de andre klagere.

Efter at klagerne havde præsenteret deres egne sager, hvor de føler sig uretfærdigt behandlet af den danske stat, have medlemmerne en større diskussion om, hvad parlamentet har kompetence til at gøre.

- Det er blevet foregivet over for klagerne, at de har en chance. Men vi har ikke mulighed for at sige: Du har ret, du har ikke ret, siger det danske medlem Margrete Auken (SF).

EU-Kommissionens repræsentant siger, at kommissionen kun kan se på, om EU-lovgivning overholdes i Danmark. Men da der på grund af det danske retsforbehold ikke er EU-lovgivning på området, kan kommissionen intet gøre.

- Det her viser unionens begrænsninger, siger et følelsesladet medlem af udvalget, Viktor Bostinaru fra Rumænien.

I juni sidste år tog en delegation af EU-parlamentarikere til Danmark for at undersøge sagen om Oliver og flere andre lignende sager om barnets tarv, hvorefter de i et brev opfordrede den danske regering til at ændre på procedurerne.

Det er også konklusionen på mødet tirsdag. Formanden for udvalget, Erminia Mazzoni, konstaterer med henvisning til Shakespeares skuespil Hamlet, at "der er noget råddent i Danmarks rige".

- Vi kan skrive endnu et brev til de danske myndigheder og håbe på, at de svarer denne gang. Og så håber vi på, at kommissionen vil præsentere nogle muligheder for at forsvare jeres sager. I har parlamentets støtte, siger formanden.

Social- og børneminister Manu Sareen (R) er på vinterferie og kan derfor ikke kommentere kritikken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip