EU-Parlamentet stemmer ja til roaming-stop

EU-Parlamentet har med et stort flertal stemt for, at der ved lov bliver sat en stopper for teleselskabernes roaming-afgifter fra december 2015.

Det er sket ved en afstemning om en stor telepakke, som har fået en tommel op fra parlamentet til stor glæde for EU-parlamentariker Jens Rohde (V).

Aftalen mangler dog endnu at blive forhandlet på plads med EU's medlemslande.

- For et år siden troede ingen på, at det kunne lade sig gøre at samle flertal for det forslag. Ved tidligere afstemninger havde der været massivt flertal imod afskaffelse af roamingafgifterne, siger Jens Rohde.

- Derfor er jeg meget glad for i dag at konstatere, at så bredt et flertal tilslutter sig forslaget, tilføjer Rohde, der er medlem af EU-Parlamentets industriudvalg.

Roaming betyder, at man som telekunde sendes over på andre selskabers net i stedet for at bruge sit eget teleselskab, når man befinder sig i et andet EU-land. Det betyder store gebyrer, hvis du vil surfe på internettet, når du er på ferie i for eksempel Frankrig.

Gennemsnitligt koster det 700 procent over den vanlige pris at gå på internettet i udlandet, mens det for sms og tale drejer sig om cirka 300 procent. Det skal snart være løgn, mener EU-kommissær for den digitale dagsorden Neelie Kroes.

- Jeg kunne ikke være mere tilfreds. For lidt mere end seks måneder siden sagde alle: Helt ærligt, vågn nu op fra din drøm, siger Neelie Kroes.

- Men det her er lige præcis det, EU handler om: At fjerne barrierer og at gøre hverdagen nemmere og billigere.

Hun understreger på et pressemøde i Bruxelles i forbindelse med afstemningen i parlamentet, at EU-borgere skal vide, hvad de køber. De skal ikke snydes, og de skal have mulighed for at ændre mening.

Medlemslandene mangler trods jubel fra parlamentet og kommissionen at godkende aftalen i ministerrådet.

Neelie Kroes håber, at det kan ske inden udgangen af 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip