EU-Parlamentet vil af med forurenende plastikposer

Europæerne bruger i dag godt 100 milliarder plastikposer om året, og det har EU-Parlamentet onsdag stemt for at gøre noget ved.

Det er EU-parlamentariker for SF Margrete Auken, der er ordfører på lovforslaget, som et flertal stemte for i parlamentet, men som der endnu ikke er nået en aftale om med EU's medlemslande.

Forslaget vil gøre det bindende for alle medlemslande at nedbringe brugen af plastikposer med 50 procent i 2017 og 80 procent i 2019.

- Vores forbrug af plastikposer i EU er voldsomt og har store konsekvenser ude i naturen, hvor otte milliarder poser årligt havner og volder skade på både mennesker, dyr, fugle og fisk, og det tager rigtig mange år, før de forsvinder.

- I dag har et stærkt flertal i parlamentet støttet mit arbejde om at reducere forbruget med 80 milliarder poser over de næste år, og det er jeg meget stolt af, siger Margrete Auken.

Afstemningen onsdag er parlamentets mandat til videre forhandlinger med medlemslandene, som det nye parlament kan vælge at gå videre med efter valget til Europaparlamentet til maj.

Midlet til at reducere antallet af de lette plastikposer, som ofte fordeles gratis i især sydeuropæiske landes fødevarebutikker, er at sætte en obligatorisk pris på poserne.

Dertil er der i forslaget en opfordring til, at der også skal betales for andre sektorers plastikposer.

I 2010 brugte hver EU-borger i gennemsnit 198 plastikposer, og 90 procent af dem var tynde og lette.

De lette plastikposer bliver ikke så ofte genbrugt som tykkere plastikposer, og de er ifølge EU-Parlamentet mere tilbøjelige til at blive smidt på gaden eller i naturen.

Ifølge Auken lider Nordsøen og Østersøen alvorligt under byrden af plastikforureningen. 70 procent af affaldet i havene udgøres af plastik, som omdannes til mikroplastik og ikke er til at få fjernet igen.

Hvis forslaget forhandles på plads med EU's medlemslande efter valget, vil det ikke betyde meget for Danmark, hvor der i forvejen er pris på plastikposer i de fleste fødevarebutikker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip