EU-præsidenten bliver alligevel en slags dansk

Selv om det alligevel ikke bliver den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), der 1. december overtager jobbet som øverste leder for forsamlingen af EU-lande i Det Europæiske Råd, så kommer der til at være en markant dansk stemme på EU-præsidentens kontor.

Den 41-årige danske diplomat Preben Aamann, der i to år har været vicetalsmand for afgående EU-præsident Herman Van Rompuy, avancerer til jobbet som cheftalsmand, når polske Donald Tusk tager over.

Han mener selv, at jobbet i Bruxelles er meget anderledes end talsmandsjob i den danske centraladministration.

- Det er ikke spin som i indenrigspolitik. Bruxelles-pressen er mindre personfikseret og mere substansfikseret. Det kommer sådan nogle som mig til gode, siger Aamann, der er uddannet cand.scient.pol. og har orlov fra sit job i det danske udenrigsministerium.

Den danske talsmand er dog forberedt på, at han den første tid under Tusk nok alligevel skal håndtere i hvert fald ét mere personnært spørgsmål.

Der var op til udnævnelsen af Tusk i august en del fokus på hans mangelfulde engelsk. Han lovede dengang, at det nok skulle være i orden 1. december.

- Jeg skal ikke lære ham engelsk. Men jeg skal hjælpe alle de steder, hvor der er udfordringer i forhold til offentligheden. Og det her bliver helt sikkert et af de steder, hvor der bliver stor opmærksomhed, siger Aamann og lover, at hans kommende chefs engelsk nok skal komme på plads.

Preben Aamann er i Bruxelles især synlig, når han under EU-topmøder i sit lysegrå jakkesæt står midt i en klump informationshungrende journalister i pressesalen og udlægger teksten, sådan som den er ved at blive forhandlet på plads på etagerne ovenover.

Det er også Aamann, der står bag en del af Van Rompuys udtalelser på det sociale medie Twitter, som Aamann kalder "en ukontrollabel og meget demokratisk kommunikationsform".

Det ukontrollable fik han selv at mærke, da en af hans tre sønner for et år siden bragte sig selv og sin far i Ekstra Bladet. I et ubemærket øjeblik pillede den dengang toårige dreng ved sin fars telefon og fik tweetet på vegne af Herman Van Rompuy, at han sad og lyttede til Povl Kjøllers gamle hit "Rokketand".

- Jeg tror nu ikke, der kommer mere Rokketand. Men vi må se, om vi kan finde på noget andet, siger Aamann med et grin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip