EU-pulje giver hjælpende hånd til kriseramte mælkebønder

Der er godt nyt til de danske mælkeproducenter, der i kraft af de faldende mælkepriser har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Miljø- og Fødevareministeriet har nemlig besluttet at uddele i omegnen af 63 millioner kroner til de kriseramte producenter.

Pengene stammer fra en EU-krisepakke, som blev vedtaget i oktober.

Danmark har modtaget cirka 83 millioner kroner, og hovedparten af de penge skal bruges til at kompensere for de svigtende eksportindtægter fra Rusland og Kina.

- Pengene løser ikke producenternes problemer, men de er en lille likviditetsindsprøjtning.

- På den lange bane skal vi have bragt danske landmænd ud af krisen ved at forbedre deres konkurrenceevne og åbne adgang til flere markeder, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Hun har også godt nyt til øvrige dyreproducenter. Cirka 20 millioner kroner af krisepakken bliver nemlig brugt på at dække udgifterne til dyrevelfærdskontrol i 2016.

Oveni har EU igen indført støtte til privat oplagring af svinekød.

- Svineproducenterne kæmper fortsat med konsekvenserne af det russiske importforbud, og støtte til midlertidig oplagring vil forhåbentlig bidrage til at stabilisere priserne på et højere niveau og give producenterne et pusterum, mens markedet finder sig til rette, siger Eva Kjer Hansen.

Mælkepriserne har været under særligt pres, siden EU droppede mælkekvoteordningen 1. april sidste år og lod markedskræfterne råde frit.

Det har betydet, at der er kommet et større udbud af mælk på markedet, og det har igen fået priserne til at dykke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip