EU-rapport tegner dystert billede af luftforurening

Skrevet af admin

|

15/10/2013

Dagens topnyheder

Selvom man ikke kan se dem, ikke kan mærke dem og ikke kan smage dem, er de der alligevel hele tiden. Og i meget større mængder, end kroppen kan holde til i længden.

Forurenende mikropartikler flyver i luften i EU, og langt størstedelen af EU's borgere - op til 90 procent - bliver udsat for alt for høje koncentrationer af luftforurening.

Det er en af hovedkonklusionerne i en rapport, som tirsdag bliver udgivet af Det Europæiske Miljøagentur, EEA, med hovedsæde i København.

I rapporten har EEA opgjort koncentrationen af mikropartiklerne fra land til land. Her ligger Danmark under grænseværdierne på en pæn 10. plads efter lande som Finland, Irland og Sverige.

Danmark overholder desuden EU's målsætninger for, hvor høj en koncentration borgerne gennemsnitligt må udsættes for, fremgår det.

Konklusionerne fra rapporten bliver præsenteret ved et arrangement i Bruxelles, hvor både formanden for EEA, Hans Bruyninckx, og EU's miljøkommissær, Janez Potocnik, er til stede.

- Rapporten er stærk læsning. Og vi kan se, at borgerne også er bekymrede over effekten af den dårlige luftkvalitet, siger Janez Potocnik, der præsenterer et kommissionsudspil til at håndtere den faldende luftkvalitet i november.

I rapporten konkluderer EEA's forskere, at der ganske vist er gjort fremskridt i forhold til at reducere udledningen af luftforurening - men at koncentrationen af blandt andet mikropartiklerne stadig er markant højere, end den burde.

Det er især PM-partiklerne, der er bedre kendt under navnet aerosoler, der fylder i det luftige landskab.

Aerosolerne er mikropartikler, der blandt andet frigøres ved forbrænding af brændstof, og som er for små til at se med det blotte øje.

Partiklerne udgør ifølge rapporten den største sundhedsrisiko for mennesker, da de er så små, at de trænger ind i det menneskelige åndedrætsystem.

/ritzau/