EU: Sanktioner mod Rusland er kraftig advarsel

Skrevet af admin

|

29/07/2014

Dagens topnyheder

De økonomiske sanktioner, som de 28 EU-landes ambassadører tirsdag eftermiddag er blevet enige om at indføre over for Rusland, er ment som et stærkt signal om, at det ikke er acceptabelt at destabilisere et naboland i det 21. århundrede.

Det mener formand for EU-Kommissionen José Manuel Barroso og EU-præsident Herman Van Rompuy, som på vegne af hele EU i en meddelelse forklarer, hvorfor det nu er nødvendigt at indføre de hårde sanktioner mod Rusland.

- Når volden har forårsaget spiraler, som er kommet ud af kontrol, og som leder til drabet af næsten 300 uskyldige mennesker i deres fly på vej fra Holland til Malaysia, kræver situationen akut handling og et bestemt svar, står der i meddelelsen.

Den bekræfter, at sanktionerne vil begrænse adgangen til EU's finansielle marked for russiske statsejede banker, indføre en våbenembargo på våbenhandel og stoppe eksport af udstyr, som kan bruges militært.

Derudover skal de indskrænke russisk adgang til udstyr, som kan bruges i Ruslands oliesektor.

De to EU-chefer skriver, at Rusland trods flere gange at have været i dialog med EU ikke har reageret eller levet op til sine forpligtigelser.

- Våben og militante bliver ved med at flyde ind i Ukraine fra Rusland. Stærk russisk-sponsoreret propaganda fortsætter med at støtte de bevæbnede separatisters ulovlige handlinger.

- Vi har med vrede og frustration været vidne til forsinkelser i at give adgang til stedet, hvor det malaysiske passagerfly styrtede ned, samt respektløs omgang med de dræbte.

I meddelelsen understreges det, at sanktionerne er en advarsel om, at hvis Rusland destabiliserer Ukraine eller nogen anden nabostat, vil landet blive mere og mere isoleret og blive ramt hårdt økonomisk.

EU er klar til at trække beslutningen tilbage, hvis Rusland aktivt begynder at medvirke til, at der findes en løsning på krisen i Ukraine, står der i meddelelsen.

/ritzau/