EU-sanktioner mod Rusland træder i kraft fredag

EU's planlagte sanktioner mod Rusland som følge af russernes indblanding i konflikten i Ukraine træder i kraft fredag.

EU-præsident Herman Van Rompuy bekræfter torsdag i en pressemeddelelse, at de 28 medlemslande er enedes om at indføre de sanktioner, der blev nået enighed om allerede i sidste uge.

Der er samtidig en udstrakt hånd til Rusland i form af et løfte om, at sanktionerne kan blive justeret eller helt ophævet, når man har haft mere tid til at se, om fredsplanen fra sidste uge mellem Rusland og Ukraine holder.

EU's udenrigstjeneste skal inden månedens udgang analysere situationen. Kommissionen bliver allerede nu bedt om på baggrund af analysen "at fremsætte forslag til at justere, suspendere eller ophæve alle eller dele af de indførte sanktioner".

Van Rompuy oplyser i pressemeddelelsen, at de skærpede sanktioner blandt andet vil betyde, at fem statsejede russiske banker bliver nægtet adgang til at låne penge i EU, ligesom der bliver indført restriktioner over for tre store russiske forsvarsvirksomheder og tre energiselskaber.

Derudover bliver det forbudt for europæiske virksomheder at sælge en række serviceydelser til den russiske olieindustri, og der bliver indført begrænsninger for europæisk eksport af civile produkter, der også kan finde anvendelse inden for militæret.

Endelig bliver der føjet yderligere 24 navne til listen over personer, der er nægtet indrejse i EU og får deres midler i europæiske banker indefrosset.

Indholdet af næste runde sanktioner blev vedtaget allerede i sidste uge, men ikrafttrædelsen blev i mandags udsat i sidste øjeblik, da blandt andre Finland trådte på bremsen og bad om mere tid til at se, om en igangværende våbenhvile i det østlige Ukraine holdt ved.

Beslutningen om at give sanktionerne endnu en stramning blev truffet, efter at Nato bekræftede massiv russisk tilstedeværelse og russiske krigshandlinger i Ukraine.

EU har ad flere omgange strammet sine sanktioner, siden man med den første runde i marts i år reagerede på den russiske annektering af den ukrainske Krim-halvø.

/ritzau/

 

Dagens Gossip