EU-sanktioner mod ukrainsk ekspræsident forlænges et år

EU forlænger sanktioner mod den tidligere ukrainske præsident Viktor Janukovitj og 17 andre med relation til konflikten i landet.

Den prorussiske Janukovitj, som flygtede til Rusland, da revolutionen sidste vinter tog fart i Kijev, er mistænkt for at stjæle fra staten.

Af 22 personer, som sidste år blev pålagt sanktioner, har man valgt at hæve sanktionerne mod fire, da man ikke har tilstrækkelige beviser på, at de faktisk har begået underslæb som tidligere formodet.

EU-landene er enige om at forlænge indefrysningen af midler for personer, som er omfattet af "undersøgelse for underslæb af ukrainske statsmidler" deriblandt Janukovitj, hedder det i en officiel meddelelse.

Sanktionerne forlænges med et år for 14 personer på listen, mens de forlænges med tre måneder for de resterende.

Forlængelsen offentliggøres fredag med navne i EU-Tidende.

EU begyndte i marts sidste år at indføre sanktioner mod Rusland og ledere i det tidligere ukrainske styre i forbindelse med Ruslands annektering af sortehavshalvøen Krim.

De er siden blevet strammet af flere omgange. Sanktionsrunderne løber i udgangspunktet et år, og de skal derfor evalueres i henholdsvis marts, juni og juli i år.

Protesterne imod Janukovitj begyndte i november 2013, da regeringen afviste at underskrive en associeringsaftale med EU.

Under tiltagende krav om et opgør med udbredt korruption i den ukrainske stat og Janukovitj' afgang, flygtede ekspræsidenten til Rusland.

I øjeblikket diskuteres det blandt EU-landene, hvordan man skal håndtere situationen i det østlige Ukraine, hvor der trods en våbenhvile 15. marts har været uger med heftige kampe - dog aftagende de seneste dage.

Blandt andet diskuteres det, om man skal indføre yderligere sanktioner, hvis der sker angreb på sortehavsbyen Marjupol, som ukrainerne frygter.

Den ukrainske premierminister Jatsenjuk hævder, at Janukovitj har begået underslæb for i alt 250 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip