EU-sanktioner skal gøre endnu mere ondt på Rusland

Det skal være endnu sværere for russiske virksomheder at låne penge i EU, civile virksomheder skal nægtes adgang til at købe produkter, der måske kan bruges til våben, og den russiske olieindustri skal ikke længere kunne hente europæiske eksperter ind til at reparere deres udstyr.

Det er nogle af de konkrete forslag, EU-Kommissionen tirsdag har fremlagt til, hvordan EU kan give sine allerede eksisterende sanktioner mod Rusland endnu et nøk.

Kommissionen skriver også i sit fortrolige forslag, som Ritzau er i besiddelse af, at det kunne være en idé at overveje, om EU-landene via andre internationale fora skal forsøge at udelukke Rusland fra store sports-, kultur- og økonomiske arrangementer. Her nævnes specifikt Formel 1, Uefa-fodboldturneringer og fodbold-VM i 2018.

Det tre sider lange forslag fra EU-Kommissionen er skrevet som svar på, at EU-landenes stats- og regeringschefer på deres topmøde i lørdags bad om et nyt sanktionsforslag for at kunne reagere på den seneste uges rapporter om mere aktiv russisk deltagelse i kamphandlinger i Ukraine.

Topmødet bad specifikt om et forslag til at indføre sanktioner mod alle personer, virksomheder og enheder, der samarbejder med separatister i Donbass-regionen ved grænsen mellem Rusland og det østlige Ukraine.

Den del er også med i det tre sider lange forslag, der derudover tager udgangspunkt i de fire typer økonomiske sanktioner, EU indførte i slutningen af juli.

Sanktionerne falder inden for finanssektoren, salg af våben, salg af andre varer end våben med mulig anvendelse inden for våbenindustrien, samt salg af varer til brug i olieindustrien.

Kommissionen har forslag til en udvidelse af sanktionerne inden for alle fire områder.

Der er dog ikke noget om at lade våbensanktionerne gælde allerede indgåede kontrakter, hvilket ville ramme Frankrigs kontroversielle snarlige leverance af to hangarskibe.

Kommissionens forslag er tirsdag blevet afleveret til EU’s 28 medlemslande. Landenes ambassadører i Bruxelles skal diskutere forslaget onsdag eftermiddag og regner med også at skulle diskutere det på ekstramøder torsdag og fredag.

Det er hensigten at have sanktionerne klar ved ugens slutning, men der er på det seneste også begyndt at komme splittelse i EU-kredsen, hvor blandt andre Ungarn og Slovakiet har udtalt skarp kritik af sanktionsvåbnet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip