EU sender løftet pegefinger mod Sydamerika

EU vil nu mødes og løfte pegefingeren over de lande, der overtager den eksport, der bliver ramt af det russiske importstop af blandt andet EU-varer.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Det er specielt sydamerikanske lande som Brasilien og Chile, der står øverst på listen.

- Vi vil snakke med de lande, der står til at erstatte vores eksport, for at indikere, at vi forventer af dem, at de ikke profiterer unfair på den nuværende situation, fortæller en EU-embedsmand under et pressemøde om situationen i Ukraine.

Embedsmanden siger, at man har forståelse for, at private firmaer kan indgå kontrakter med Rusland, men at det bliver "svært at retfærdiggøre" for lande, hvis de politisk forsøger at tage "diplomatiske initiativer" for at øge handlen med Rusland.

Reaktionen kommer, efter at Brasilien har givet tilladelse til, at 90 nye farme begynder at eksportere kød til Rusland.

- Rusland har potentiale til at blive en storforbruger af vores landbrugsvarer - ikke kun kød, siger Brasiliens landbrugsminister, Seneri Paludo, ifølge Itar-Tass.

Også Chile ser ud til at få stor gevinst ud af Ruslands importstop. EU vil nu tage kontakt til den sydamerikanske handelsorganisation Mercosur.

Gnidningerne kommer, samtidig med at Rusland, Sydafrika og Brasilien overvejer at indlede et samarbejde om produktion af militært isenkram. Det skal ske indenfor rammerne af Briks-samarbejdet, der også inkluderer Indien og Kina.

- Mod slutningen af september afholder Sydafrika en international våbenmesse. Her skal vi også diskutere Briks-samarbejdets udfordringer. Vi håber at gøre fremskridt på en række projekter, siger direktøren for den statsejede russiske våbenvirksomhed Rosoboronexport, Anatolij Isaikin, ifølge Itar-Tass.

/ritzau/

 

Dagens Gossip