EU sender tre milliarder euro til Syrien og nabolande

Skrevet af admin

04/02/2016

Dagens topnyheder

EU har besluttet at donere over tre milliarder euro, svarende til over 20 milliarder danske kroner, til Syrien og nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkiet, som har modtaget millioner af flygtninge som følge af den fem år lange syriske borgerkrig.

Det oplyser EU-præsident, Donald Tusk, på den store donorkonference i London, skriver Reuters.

Ved konferencen udtalte Donald Tusk, at Syriens naboer bidrager til at løfte en tung byrde ved at tage imod mere end 4,6 millioner syriske flygtninge.

FN, Storbritannien, Norge, Tyskland og Kuwait er værter for den internationale konference.

Donationen kommer efter, at de syriske fredsforhandlinger, som FN åbnede fredag, allerede er sat på pause. Forhandlingerne er ellers et forsøg på at få afsluttet borgerkrigen i Syrien.

Flere lande havde allerede forud for konferencen i London meldt sig på banen med milliardstore bidrag.

Værterne Storbritannien, Norge og Tyskland var de første til at annoncere deres bidrag.

Den norske regering mødte op til Syrien-konferencen med et løfte om 2,4 milliarder norske kroner i støtte. Det svarer til et økonomisk bidrag på 1,88 milliarder danske kroner.

I alt vil Norge samlet bidrage med cirka ti milliarder norske kroner i løbet af fire år.

Også den britiske premierminister, David Cameron, havde forud for konferencen meddelt, at Storbritanniens regering er klar til at give 1,2 milliarder pund.

Det svarer til knap 12 milliarder kroner.

Tyskland havde på forhånd meldt ud, at landet ville give 2,3 milliarder euro, som svarer til over 17 milliarder danske kroner.

Pengene skal bruges på nødhjælp, uddannelse, sundhed, mad, beskyttelse, vand, hygiejne og et tag over hovedet til de mange syrere på flugt.

For Danmark deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og han giver et konkret løfte om 688 millioner kroner i hjælp til ofrene for krigen i Syrien.

/ritzau/Reuters