EU skoser Rusland og rækker hånden ud til Ukraine

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

EU's præsident og kommissionsformand går i en fælles erklæring mandag direkte ind i magtkampen med Rusland om Ukraines overvejelser om at rykke tættere på Europa.

EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso forsikrer i det fælles brev om, at EU's tilbud om at indgå en handels- og associeringsaftale med Ukraine stadig står ved magt.

- Tilbuddet om at underskrive en associeringsaftale og frihandelsaftale uden fortilfælde er stadig på bordet.

- Det kræver den nødvendige politiske vilje fra den ukrainske ledelse samt beslutsom handling og synlige fremskridt i forhold til de krav, der blev stillet i december 2012, hedder det blandt andet i erklæringen.

EU-lederne gør det klart, at Ukraine selvfølgelig selv skal vælge, hvilken form for relation landet vil have til EU.

Men de noterer sig også, at mange ukrainere har været på gaden i weekenden for at protestere over, at den ukrainske regering i sidste uge meddelte, at den ikke vil skrive under på en aftale med EU på et topmøde sidst i denne uge.

- Selv om vi er bekendt med det ydre pres, Ukraine oplever, mener vi, at kortsigtede overvejelser ikke skal skygge for de langsigtede gevinster, dette partnerskab vil føre med sig.

- Ukrainske borgere har de seneste dage igen vist, at de fuldt ud forstår og omfavner det europæiske bånds historiske natur. Vi er derfor kraftigt imod den russiske holdning og handling i den sammenhæng, skriver Barroso og Van Rompuy.

De to EU-topfolk forsikrer samtidig om, at styrkede bånd mellem EU og Europas østlige naboer ikke vil ske på bekostning af forholdet til østpartnernes øvrige naboer, deriblandt Rusland.

Det har længe været planen, at EU og Ukraine ville benytte topmødet på torsdag-fredag i Vilnius til at underskrive den stort anlagte samarbejdsaftale. Det menes at være pres fra Rusland, der i sidste uge fik Ukraine til at stille tilnærmelsen til EU i bero.

/ritzau/