EU: Sløvt økonomisk opsving i Europa overlever modgang

Trods modvind rundt omkring i verden vil europæisk økonomi fortsætte sit moderate opsving de kommende år, fastslår EU-Kommissionen i sin økonomiske efterårsprognose.

Den økonomiske vækst i EU ventes i år at blive 1,9 procent, den vil være på 2,0 procent næste år og stige til 2,1 procent i 2017, forudser EU-Kommissionen.

Dermed skruer kommissionen forventningen til 2015 op med 0,1 procentpoint i forhold til sin forårsprognose, mens den til gengæld skruer forventningen til 2016 ned med 0,1 procentpoint.

Hvis man alene ser på de 19 eurolande, er væksten endnu mere afdæmpet. Her forventer EU en vækst på 1,6 procent i år, den vil så stige til 1,8 procent næste år og 1,9 procent i 2017.

Europas langsomme økonomiske opsving er støttet af lave oliepriser, en lavere kurs på euroen til glæde for eksporten og Den Europæiske Centralbanks gigantiske støtteopkøb, der også forsøger at sparke gang i væksten.

Modvinden kommer fra de nye vækstøkonomier, især Kina, der har sat tempoet ned, og uro rundt omkring i verden.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, siger, at europæisk økonomi fortsat har kurs mod genopretning.

- Men der er stadig store udfordringer, siger han og peger på for få investeringer, økonomiske strukturer, der lægger en dæmper på arbejdspladser og vækst, og forsat stor privat og offentlig gæld.

- Der er brug for stærke og beslutsomme politiske svar i 2016 især med udsigt til den globale usikkerhed, siger Pierre Moscovici.

Selv om det Den Europæiske Centralbanks mål er at holde en stabil og lav inflation tæt på to procent, så forventer EU-Kommissionen, at de lave oliepriser får inflationen til at ligge på flade 0,0 procent i år.

Næste år stiger priserne i EU med 1,1 procent og i 2017 med 1,6 procent, forudser EU-Kommissionen.

I sin efterårsprognose ser EU-Kommissionen en risiko for, at det kan gå dårligere, end den forventer lige nu, hvis det går værre end forudset i Kina og andre vækstøkonomier.

/ritzau/

 

Dagens Gossip