EU: Slut med at slippe flygtninge videre til næste land

Det skal være slut med uden videre at slippe flygtninge igennem sit eget land og videre til næste land, lyder det fra EU-Kommissionens formand efter minitopmøde søndag i Bruxelles.

- Folk skal registreres. Ingen registrering - ingen rettigheder, siger Jean-Claude Juncker på et pressemøde.

Juncker siger, at den eneste måde, der igen kan komme kontrol på situationen, er ved at sænke tempoet i flygtninge- og migrationsstrømmen op gennem Europa.

EU-Kommissionens formand opridser ved afslutningen af minitopmødet tre punkter for en styrket fælles indsats i flygtninge- og migrationskrisen.

Punkt ét handler om at sikre en human behandling af mennesker på flugt - ikke mindst nu, hvor vinteren nærmer sig. Der skal blandt andet sikres 100.000 ekstra pladser i modtagecentre i Grækenland og på det vestlige Balkan.

Punkt to handler om at sætte en dæmper på de ukontrollerede menneskestrømme - blandt andet ved at sikre, at alle bliver registreret.

Punkt tre går på en styrket grænsekontrol. Der skal blandt andet sendes 400 grænsevagter til Slovenien, der ved midnat søndag aften havde registreret 15.000 nyankomne flygtninge og migranter på bare et døgn. Det er ny rekord i det lille EU-land.

Ifølge FN's flygtningehøjkommissær, António Guterres, der har deltaget i minitopmødet, er målet, at mennesker med ret til beskyttelse i EU skal kunne rejse til deres endelige destination under ordnede forhold - og med fly - for at undgå at sætte deres liv på spil.

- Målet er, at vi ikke skal tvinge folk til at rejse fra grænse til grænse til det land, hvor de når i sikkerhed. Vi må sikre, at de ikke rejser under kaotiske forhold. Der skal ikke være grund til, at de lægger deres liv i hænderne på menneskesmuglere, siger Guterres.

Det er Jean-Claude Juncker, der har indkaldt 11 EU- og Balkanlande til minitopmøde i Bruxelles for at få diskuteret, hvordan de skal håndtere problemerne langs den vestlige Balkan-rute, der er den største flygtningerute op gennem Europa.

EU-landene Tyskland, Østrig, Ungarn, Slovenien, Kroatien, Rumænien, Bulgarien og Grækenland har deltaget i minitopmødet. Også ikke-medlemslandene Albanien, Makedonien og Serbien har været med.

/ritzau/

 

Dagens Gossip