EU stiller nye krav til Rusland og truer med mere

EU gør tirsdag klar til skrappere sanktioner mod Rusland inden for finans-, våben og energisektoren, hvis ikke Rusland samarbejder mere om konflikten i Ukraine.

EU-landenes udenrigsministre har på deres møde tirsdag i Bruxelles gjort klart, at de allerede senere på ugen vil sætte russiske individer og virksomheder på listen over dem, der straffes for at yde materiel og økonomisk støtte til at undergrave Ukraines suverænitet og uafhængighed.

Inden månedens udgang vil de også have det juridiske forarbejde klar til at kunne begynde at straffe russiske oligarker, der støtter beslutningstagerne i Moskva, som står bag beslutningen om at annektere Krim-halvøen og destabiliseringen i det østlige Ukraine.

Endelig lægger ministrene op til, at EU skal til at tage hul på mere omfattende sanktioner, hvis ikke Rusland begynder at samarbejde - blandt andet om efterforskningen af sidste uges flystyrt over det østlige Ukraine.

- Hvis vi ikke ser fuldt og øjeblikkeligt samarbejde, er vi uden forsinkelse klar til at introducere en pakke med yderligere tiltag, siger EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

Hun siger også, at de personer, der er direkte eller indirekte ansvarlige for at nedbringe flyet, skal stilles til ansvar.

- Vi opfordrer især Rusland til at bruge sin indflydelse på de bevæbnede grupper til at skabe adgang til flyet og det omkringliggende område. Derudover opfordrer vi Rusland til at stoppe med at sende våben og militante over grænsen til Ukraine og til at trække sine tropper tilbage, siger hun.

Den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, hilser beslutningen velkommen.

- De beslutninger, EU har taget, er en logisk konsekvens i forhold til det manglende fremskridt, man har set fra russisk side. Hvis der ikke sker fremskridt, vil vi tage de yderligere skridt.

- Jeg er glad for det faktum, at så mange kolleger har udtrykt deres støtte til ofrene og deres familier. Jeg mener, at det er en stærk beslutning, vi har taget i dag, og jeg er glad for, at den blev truffet i enighed. Det er et rigtig godt tegn, siger Timmermans.

/ritzau/

 

Dagens Gossip