EU strammer igen skruen mod Rusland

Samtlige EU-lande har mandag aften sagt god for en ny stramning af de økonomiske sanktioner mod Rusland, erfarer Ritzau. Vedtagelsen trak ud efter finske betænkeligheder. Det er endnu uklart, om også andre lande havde indsigelser.

EU-landenes ambassadører fortsætter mandag aften deres hastemøde, der blev indkaldt til klokken 18, efter at det stod klart, at i hvert fald Finland havde reservationer. Derfor er det stadig ikke klart, hvornår sanktionerne kan træde i kraft.

Den finske statsminister, Alexander Stubb, gjorde det efter et særindkaldt regeringsmøde klart, at Finlands regering havde problemer med timingen af sanktionerne, der er en skærpelse af sanktionerne fra juli mod Ruslands finans-, våben- og oliesektor samt mod varer, der kan anvendes til både civile og militære formål.

I sidste uge var der tale om at udskyde selve ikrafttrædelsen af den nye sanktionspakke for at give tid til at se, om fredagens forhandlede våbenhvile for det østlige Ukraine bider sig fast. Resultatet af fredagens ambassadørmøde blev, at sanktionerne skulle godkendes formelt i de 28 hovedstæder mandag med henblik på ikrafttrædelse tirsdag.

Statsminister Stubb siger efter regeringsmødet mandag aften, at Finland har hævet sit forbehold.

- Sikke en dag. Tingene udvikler sig aldrig helt, som man har planlagt. Har fået det udredt efter utallige opkald rundt i Europa.

- Det er klart, at Finland støtter den fælles EU-linje om Ruslands-sanktioner. Håber tingene i Ukraine forbedres hurtigst muligt, så sanktioner ikke er nødvendige, skriver Stubb på det sociale medie twitter.

Den finske statsminister medgiver også, at Finland er bekymret for konsekvenserne af de modsanktioner, Rusland har truet med.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, lufter mandag i et interview med avisen Vedomosti tanken om at forbyde luftfartsselskaber fra EU-lande at overflyve russisk territorium.

- Vi mener, at vi har venskabelige forhold til vores partnere, og fremmede luftfartsselskaber fra venligtsindede lande har lov til at flyve over Rusland. Men vi er nødt til at svare igen på enhver restriktion, der bliver pålagt os. Hvis vestlige selskaber skal flyve uden om vores luftrum, kan det presse mange af dem til konkurs, siger Medvedev.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip