EU strømliner regler for håndtering af problembanker

Forhandlere fra Europaparlamentet og EU's litauiske formandskab enedes natten til torsdag om nye, fælles principper for, hvem der fremover skal betale for at redde eller lukke nødlidende banker i hele EU.

- Stort skridt i aften.

- Skatteyderne står ikke længere i forreste række for at betale for bankernes fejl. Bankerne skal sætte penge til side til regnvejrsdage, skrev EU's kommissær for det indre marked, Michel Barnier, på Twitter i sin første kommentar til aftalen.

Hvis ellers kompromisset bliver godkendt af det samlede parlament og af de 28 medlemslande, er der dermed fastsat et hierarki, der fra 2016 skal sikre, at banksektoren selv - og de største kreditorer, aktionærer og indskydere - bærer de største tab.

Desuden bliver småsparere beskyttet mod tab, og skatteyderne bliver skærmet, fordi der kun i helt særlige situationer kan bruges offentlige penge.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) har tidligere sammenlignet ordningen med den danske Bankpakke III.

Princippet om at beskytte bankkunder med mindre end 750.000 kroner i banken har stået centralt i forhandlingerne. Ikke mindst efter at det under stort rabalder kom i fare under forårets kaotiske redning af Cyperns økonomi.

Ud over at fastsætte hierarkiet for, hvem der skal betale, fastsætter de nye regler også rammerne for de nationale fonde, banker i alle landene skal oprette for at sikre, at der er penge til at håndtere kriser.

Aftalen om direktivet for genopretning og krisehåndtering af nødlidende kreditinstitutter - med EU-forkortelsen BRRD - er teknisk set ikke del af den bankunion, der for tiden også er til forhandling blandt EU-landenes økonomi- og finansministre.

Men enigheden om reglerne for, hvordan alle EU's 28 medlemslande skal indrette deres nationale ordninger, har været en vigtig forudsætning for, at det kan lade sig gøre at komme videre med de fællesordninger, der skal gælde i eurolandenes bankunion.

Økonomi- og finansministrene satte natten til onsdag deres forhandlinger om bankunionens fælles regler for afvikling af syge banker på pause. De ventes genoptaget onsdag i næste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip