EU tager første skridt til overvågning af Polen

EU-Kommissionen tager første skridt til at sætte Polen under særlig overvågning for muligt brud på borgernes grundlæggende rettigheder med ny medielov.

Det oplyser EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, efter kommissionens møde onsdag, lyder det i en pressemeddelelse.

Frans Timmermans sender et brev til den polske regering for at indlede den dialog, der blev gjort mulig, da EU forrige år indførte en ny såkaldt retstatsmekanisme, lyder det.

I brevet gør Frans Timmermans ifølge Reuters den polske regering opmærksom på, at ændringerne i landets medielov skaber bekymring for frihed og muligheden for et bredt mediebillede.

EU-Kommissionen tager sagen op igen i midten af marts i samarbejde med Venedig-Kommissionen, som er Europarådets eksperter i demokrati og forfatning.

Hvis Polen ikke ændrer sin lovgivning, som er blevet kritiseret for at gå imod demokratiske principper, kan processen i yderste konsekvens ende med, at landet mister sin stemmeret i ministerrådet.

Loven er blevet stærkt kritiseret af medier i Polen for at være en tilbagevenden til den kommunistiske model, hvor staten havde total kontrol med medierne. Tusinder af mennesker har været på gaden i Polen for at protestere mod loven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip