EU til Tyrkiet: Nu skal I slå ned på menneskesmuglerne

Tiden er inde til, at Tyrkiet slår hårdt ned på de menneskesmuglere, der fragter flygtninge og migranter over havet til de græske øer og dermed ind i Europa.

Sådan lyder beskeden lørdag fra EU-landene til Tyrkiet, samtidig med at titusinder af nye flygtninge fra kampe ved den syriske storby Aleppo er på vej ind i Tyrkiet i den anden ende af landet.

EU-landene har i over to måneder ligget i intern strid om finansieringen af et løfte om at støtte flygtninge i Tyrkiet med tre milliarder euro (over 22 milliarder kroner).

Men den strid er netop blevet løst i denne uge, så nu forventer EU, at Tyrkiet også leverer deres del af varen, nemlig at bremse flygtninge- og migrationsstrømmen til de græske kyster og dermed ind i EU.

- Vi er sikre på, at de tager alle de nødvendige skridt for at ødelægge menneskesmuglernes kriminelle netværk, der i øjeblikket opererer i Tyrkiet, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, lørdag efter to dages uformelt EU-udenrigsministermøde i Amsterdam.

Tal fra Den Internationale Organisation for Migration (IOM) viser, at der alene i januar i år ankom over 62.000 flygtninge og migranter fra Tyrkiet til Grækenland, hvilket er en mangedobling af antallet i forhold til januar sidste år.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) viser det, hvilket enormt pres EU-landene i øjeblikket er under.

- Vi skal se en markant opbremsning i flygtningestrømmen, hvis ikke vi skal stå i en situation, hvor EU-landene tyr til nationale løsninger, siger den danske udenrigsminister.

Kristian Jensen siger, at han tror på, at det er en god aftale, EU har indgået med Tyrkiet, og at den vil få sin virkning.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, der har deltaget i EU-mødet, har i Amsterdam bekræftet, at Tyrkiet vil leve op til sin del af aftalen med EU.

Samtidig afviser han, at der i år skulle være kommet flere flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland end i samme periode sidste år.

- Det passer ikke. Det er desværre manipulation i medierne og i mange europæiske hovedstæder, siger Mevlüt Cavusoglu.

Dette år er der kommet meget færre flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip