EU trækker stadig mere farligt legetøj tilbage

En tøjabe med sugekopper på hænderne, der nemt kan ryge af og ind i munden på et barn, en plastikdukke med ftalater og en halskæde, der indeholder nikkel.

Det er tre af de skadelige produkter, som blev fjernet fra hylderne i de europæiske butikker i 2014.

I alt blev 2435 produkter indberettet som farlige, og i godt hvert femte tilfælde drejede det sig om legetøj, viser en ny rapport fra EU's varslingssystem for farlige forbrugerprodukter (Rapex).

- Dette viser, at produktsikkerhed er et nøglepunkt for de mest sårbare, siger kommissær Vera Jourova, der har ansvaret for forbrugerspørgsmål, på et pressemøde i Bruxelles.

- For mig som mor og allerede bedstemor er det høje antal af skadelige produkter blandt legetøj alarmerende. Så vær opmærksomme på, hvad I giver jeres børn at lege med, siger hun.

Ud over legetøj er de fleste farlige produkter fundet inden for tøj og tekstiler, elektriske apparater og køretøjer.

Blandt de mest almindelige risici ved de farlige produkter er kvælning, elektrisk stød, at få noget galt i halsen og blive skadet af produktets kemikalier.

- Vi skal være i stand til at stole på, at de produkter, som vi køber, er sikre, siger Jourova.

Sammenlignet med sidste år er der sket en stigning på tre procent i antallet af skadelige produkter. Siden Rapex blev oprettet i 2003, hvor der var 67 indberetninger, har indberetningerne været støt stigende.

Til gengæld er antallet af EU-landenes opfølgninger på de farlige produkter også steget og nåede sidste år godt 2700.

Det er særligt Spanien, Tyskland og Ungarn, der er gode til at spotte, når legetøjsbilen, cremen eller hårtørreren ikke er så ufarlig, som den skal være.

Her stod Spanien som nummer et med 478 indberetninger og opfølgninger, mens det for Danmarks vedkommende var 257.

De skadelige produkter kommer hovedsageligt fra Kina og Hongkong, som står for 63 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip