EU-udenrigschef rejser til Kijev: Vil have dialog nu

De voldelige sammenstød i Ukraine skal stoppes og afløses af en inkluderende dialog, lyder appellen fra EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, og EU vil spille en rolle i dette.

I hvert fald rejser EU-kommissær for udvidelse og naboskab, Stefan Füle, fredag til Ukraine, og i næste uge skal Catherine Ashton mødes med den ukrainske præsident og oppositionen i Kijev.

- Jeg følger fortsat situationen i Kijev meget tæt. I lyset af den voldelige eskalering af konflikten er jeg overbevist om, at EU skal styrke indsatsen i forhold til politiske løsninger på den aktuelle krise. Alle diplomatiske midler skal tages i brug, siger Ashton.

Fem personer er meldt dræbt under sammenstød mellem politi og oppositionsaktivister i Kijevs centrum - flere hundreder mennesker er såret.

- Det er essentielt, at yderligere forværring af situationen undgås, og at man baner vej for en seriøs dialog mellem myndighederne, oppositionen og civilsamfundet.

- Vejen frem skal findes via en inkluderende dialog. Døren til dialog og politisk løsning skal holdes åben, siger Ashton.

EU's kommissionsformand, José Manuel Barroso, ringede tidligere torsdag til præsident Viktor Janukovitj og udtrykte "dyb bekymring for den optrappede vold samt rapporter om vold mod journalister og om forsvundne personer".

- Præsident Janukovitj svarede, at både Füle og Ashton vil være velkomne i Kijev for at hjælpe i processen. Og at han er klar og indstillet på at føre politisk dialog i sit land, siger Barrosos talsmand Olivier Bailly.

Kommissionsformanden har tidligere truet med sanktioner imod Ukraine, man han har ikke uddybet, hvilke konsekvenser EU konkret overvejer.

Uroen brød for alvor ud i Kijev, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip