EU-udvalg vender tommel ned over kontroversiel brite

Økonomiudvalget i EU-Parlamentet er ikke overbevist om, at den britiske EU-kommissærkandidat Jonathan Hill er den rette til posten som kommissær for finansiel stabilitet med ansvar for regulering af banksektoren.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der enighed blandt de politiske grupper om, at Hill er egnet til at være kommissær. Men flere af grupperne udtrykker efter onsdagens høring tvivl om eller er direkte negativt stemt over for, at Hill kan passe lige det job, som han er udset til.

Derfor har de politiske gruppers koordinatorer i udvalget besluttet, at de må have besøg af Hill igen i begyndelsen af næste uge. Inden da skal den britiske kommissærkandidat svare på en ny runde skriftlige spørgsmål.

Udvalget vil så stemme om Hill efter mødet i næste uge.

Det er set før, at kommissærkandidater bliver kaldt til en anden runde høringer. Ved udnævnelsen af den seneste kommission for fem år siden, skete det et par gange for kommissærer, der endte med at klare sig igennem.

Men det er særlig prekært for netop den britiske kandidat - blandt andet på grund af Storbritanniens problematiske forhold til EU og premierminister David Camerons løfte om en folkeafstemning om Storbritanniens fortsatte medlemskab.

Netop Hills nationalitet har været et problem for mange parlamentarikere i det lys, at han skal have ansvar for bankregulering.

Flere andre EU-lande og mange europaparlamentarikere er kritiske over for den britiske finanssektors høje lønninger og ureguleret spekulation i sektoren.

At Hill samtidig har været lobbyist, imponerer heller ikke store dele af parlamentet.

Briten forsøgte onsdag eftermiddag med stor charme og britisk humor at slippe igennem den tre timer lange høring.

Men han var meget lidt konkret i sine svar og valgte i mange tilfælde at afværge spørgsmål med, at han endnu ikke var inde i sagerne.

Charmen slap også langsomt op undervejs, da medlemmerne af EU-Parlamentets økonomiudvalg tilsyneladende ikke fik tilfredsstillende svar på centrale spørgsmål.

Særligt tvivlen om, hvorvidt Hill vil arbejde dedikeret i EU's interesser frem for britiske eller egne, havde kandidaten svært ved at gøre kål på hos udvalgsmedlemmerne.

Igen og igen måtte han gentage, at han var parat til "at arbejde dedikeret i Europas interesse".

Et andet svar, der udløste rynkede næser i salen, var kandidatens udmelding om, at han ikke følte sig "tilstrækkeligt informeret" om euroobligationer og derfor ikke kunne kommentere dette emne, der har delt kontinentet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip