EU varmer op til hviderussisk valg med løfte om sanktioner

EU er klar til at ophæve sanktionerne mod Hviderusland midlertidigt efter søndagens præsidentvalg, siger kilder i EU.

Beslutningen om at suspendere sanktionerne i fire måneder vil også gælde de sanktioner, som præsident Aleksander Lukasjenko er omfattet af.

Diplomater i Bruxelles siger, at det sker som følge af, at Lukasjenko har benådet seks politiske fanger i august og har spillet en positiv rolle som vært for fredsforhandlinger om konflikten i Ukraine i februar.

Det har været med til at styrke billedet blandt EU-embedsmænd om, at Lukasjenko - der ofte går under titlen "Europas sidste diktator" - er ved at åbne en smule op mod EU.

- Det er en gestus som svar på regimets gestus, da det i august løslod de politiske fanger, siger en unavngiven EU-diplomat til nyhedsbureauet AFP.

Ved udgangen af denne måned skal EU tage stilling til, om de nuværende sanktioner mod Ukraine skal forlænges eller ophæves.

Medmindre regimet slår hårdt ned på oppositionen i kølvandet på søndagens præsidentvalg, ventes EU at suspendere sanktionerne i fire måneder.

Valgobservatører fra OSCE vil melde tilbage til EU, hvordan valget og dets efterspil kommer til at forløbe.

Sanktionerne mod Hviderusland blev indført i januar 2011 på grund af talrige krænkelser af menneskerettighederne i landet. Nogle af sanktionerne går helt tilbage til 2004.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip