EU venter med nye sanktioner mod Rusland

EU har besluttet at vente med at føje flere navne til den eksisterende liste med 33 russere og Krim-borgere, der allerede er forment adgang til EU og har fået deres værdier i EU indefrosset.

I onsdags blev der ellers truffet en principiel beslutning om at føje yderligere 15 navne til listen med virkning fra lørdag.

Men Ritzau erfarer, at den formelle beslutning er blevet udsat i lyset af den aftale, der torsdag blev indgået under forhandlinger i Genève mellem repræsentanter fra Rusland, Ukraine, EU og USA.

I torsdagens aftale hedder det blandt andet, at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine straks skal afvæbnes og rømme de regeringskontorer, som de har besat de seneste uger.

USA's præsident, Barack Obama, gjorde det efterfølgende klart, at USA og EU står klar med yderligere sanktioner mod Rusland, hvis det viser sig, at aftalen løber ud i sandet.

Ud over at være klar til at udvide EU's personrettede sanktioner, fortsætter EU også de praktiske forberedelser for at kunne gå videre med mere omfattende økonomiske sanktioner mod Rusland, hvis det på et tidspunkt skulle skønnes at være nødvendigt.

EU-Kommissionen og udenrigschef Catherine Ashton præsenterede på et møde blandt EU-landenes ambassadører i Bruxelles i onsdags en skitse til forskellige grader af økonomiske sanktioner - herunder blandt andet mere omfattende indefrysning af midler i EU og stop for investeringer i Rusland.

Hvert af de 28 EU-lande har også modtaget EU-Kommissionens beregninger af, hvad forskellige grader af de såkaldte fase tre-sanktioner kan tænkes at ville betyde for deres land.

Landene skal senest tirsdag aften i næste uge have sendt deres kommentarer retur til Bruxelles.

Langt de fleste EU-lande er meget tilbageholdende med at tage konkrete skridt i retning af økonomiske sanktioner mod Rusland, og en eventuel beslutning om dét er så politisk følsom, at den ventes at skulle træffes på øverste niveau af stats- og regeringscheferne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip