EU vil fjerne geografiske blokeringer på nethandel

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Geografiske blokeringer på nethandel skal fjernes, så danske og andre europæiske forbrugere får mulighed for at handle på nettet til de samme priser i hele EU.

Samtidig skal priserne på at sende pakker mellem landene være nemmere at sammenligne i et forsøg på tvinge dem ned.

Det er målet med et forslag til nye regler, som EU-Kommissionen fremlægger onsdag.

EU-forslaget indeholder dog en pligt til at sælge til udenlandske kunder, og det er dansk erhvervsliv ikke begejstret for.

Til gengæld har Danmark presset på for at få fjernet en mere omfattende pligt til også at levere til udenlandske kunder, og den pligt er ikke kommet med i det endelige udspil.

EU-kommissæren for det indre marked, Elzbieta Bienkowska, siger, at planen vil gøre det nemmere for forbrugere og virksomheder at få det bedste ud af det indre marked og den grænseoverskridende nethandel.

- Diskrimination mellem forbrugerne i EU ved at dele markeder op langs grænserne hører ikke hjemme i det indre marked, siger Bienkowska.

Hun siger, at ligesom man ikke skal vise id for at gå ind og handle i et supermarked, uanset hvor man er i Europa, må der heller ikke ske forskelsbehandling på nettet på baggrund af nationalitet, bopæl eller opholdssted.

I dag finder der masser af geografisk diskrimination sted i hele EU. Nethandlen vokser med 22 procent om året, men kun 37 procent af websiderne tillader kunder fra andre EU-lande at klikke sig helt frem til køb-knappen, viser en EU-undersøgelse.

Og hvis det lykkes at komme hele vejen igennem på websitet, risikerer man at få et dårligere tilbud, fordi man sidder i et andet EU-land og handler.

Man kan også som en kunde, der sidder i Danmark, blive ledt over på et dansk website med højere priser, hvis man vil købe en vare i en netbutik i et andet EU-land.

EU-Kommissionen foreslår samtidig flere beføjelser til de nationale myndigheder, så de får bedre mulighed for at undersøge, om et website blokerer kunder fra et andet EU-land eller tilbyder dem dårligere vilkår.

Myndighederne skal også kunne lukke et website, der snyder EU's 500 millioner forbrugere, fremgår det af udspillet fra EU-Kommissionen.

Den europæiske forbrugerorganisation, BEUC, er begejstret for det nye udspil og siger, at det er på tide, at EU's indre marked bliver til lige så stor glæde for forbrugerne som virksomhederne.

- Forslaget om at stoppe geografisk blokering er fremragende nyheder for de europæiske forbrugere, siger lederen af BEUC, Monique Goyens.

/ritzau/