EU vil føje prorussiske ukrainere til sanktionsliste

EU-landenes ambassadører har onsdag aften drøftet krisen i Ukraine og er blevet enige om at føje 11 nye navne til en sanktionsliste.

En kilde nær forhandlingerne siger til Ritzau, at der er tale om syv ukrainere og fire russiske statsborgere.

Navnene på de folk, der skal rammes af sanktioner, vil blive offentliggjort i de kommende dage, lyder det.

De, der rammes, vil sandsynligvis få deres værdier i EU indefrosset, og de får indrejseforbud.

Indtil videre har 61 personer fået indefrosset deres penge i banker i EU og blevet nægtet adgang til unionen.

De 61 personer er blevet ramt, fordi de er ansvarlige for at underminere eller true Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed.

Listen indeholder primært ukrainske separatister.

På EU-topmødet i forrige uge blev EU's stats- og regeringschefer enige om at opstille fire krav, som Rusland skulle leve op til senest ved midnat 30. juni.

EU stillede blandt andet krav om overholdelse og overvågning af en våbenhvile, om løsladelse af gidsler - heriblandt tilbageholdte observatører fra OSCE - om at sikre ukrainsk kontrol over tre grænseposter, og at der skal gang i omfattende forhandlinger om den ukrainske præsident Petro Porosjenkos fredsplan.

- De nye navne er tilføjet, fordi de ikke levede op til de betingelser, der blev udstukket af lederne i juni, siger diplomaten.

EU-landene var ifølge Ritzaus oplysninger på et møde tidligere på ugen splittede på spørgsmålet om, hvorvidt der skal flere sanktioner til, i hvilken grad, og hvem og hvad, der skal rammes af dem.

Nogle lande argumenterede for skærpede sanktioner ved at udtrykke bekymring over, at selvom ukrainsk militær har taget kontrollen over flere byer i det østlige Ukraine, har separatister stadig kontrol over Donetsk og Lugansk - store byer, som kan blive svære for Ukraine at genindtage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip