EU vil give 11 milliarder euro til Ukraine

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, siger, at EU de kommende år vil give op til 11 milliarder euro (82 milliarder kroner) i støtte til Ukraine som led i en større hjælpepakke.

Ifølge Barroso er langt størstedelen af pengene nye penge, som han håber, EU's medlemslande meget hurtigt vil godkende at udbetale - nogle af dem med det samme, andre i løbet af de næste syv år.

- Ukraine har brug for hjælp øjeblikkeligt, siger Barroso på et pressemøde i Bruxelles.

- EU's førsteprioritet er at bidrage til at få løst den aktuelle krise på fredelig vis og i overensstemmelse med folkeretten, siger han og fortsætter:

- Parallelt med det må det internationale samfund mobilisere for at hjælpe Ukraine med at stabilisere landets økonomiske situation.

Kommissionsformanden benytter desuden lejligheden til at gentage, at EU stadig ønsker at underskrive den associerings- og frihandelsaftale, som Ukraines nu afsatte præsident, Viktor Janukovitj, afviste i november sidste år.

Kun 610 millioner af de 11 milliarder euro, kommissionen vil hjælpe Ukraine med, var allerede øremærket som overordnet, såkaldt makrofinansiel støtte til den forhenværende sovjetrepublik. De penge kan ifølge Barroso frigives i løbet af få uger.

Resten fordeler sig på en blanding af forskellige støtteprogrammer.

Der kan komme en milliard mere i makrofinansiel støtte. Og 1,4 milliarder euro foreslås ydet som direkte udviklingsbistand fra EU's budget.

Tre milliarder euro skal ydes som lån de kommende to år via Den Europæiske Investeringsbank. Og fem milliarder euro skal gives ligeledes i perioden 2014-2016 via Den Europæiske Udviklingsbank, EBRD.

Forslaget til EU's hjælpepakke er onsdag godkendt på et møde i den samlede EU-kommission og bliver fremlagt dagen før, at EU's stats- og regeringschefer samles i Bruxelles til særtopmøde om Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip