EU vil hastechecke Afrikas ebolacheck af rejsende

EU vil sammen med verdenssundhedsorganisationen WHO undersøge effektiviteten af screeningen for sygdommen ebola af rejsende i lufthavnene i en række vestafrikanske lande.

Det meddeler EU's sundhedskommissær, Tonio Borg, efter afslutningen af et møde om ebola torsdag i Bruxelles med deltagelse af ministre fra 21 af de 28 EU-lande.

- Der er modstridende rapporter om, hvorvidt screeningen er effektiv eller ej. Den foregår. Men spørgsmålet er, om den er effektiv, siger Borg ifølge nyhedsbureauet dpa.

Borg lægger op til, at EU om nødvendigt kan hjælpe de værst ramte lande - Guinea, Liberia og Sierra Leone - med at forbedre deres systemer.

Torsdagens hasteindkaldte uformelle møde i Bruxelles mellem sundhedsministre og topembedsmænd i EU har ikke truffet egentlige beslutninger.

Men deltagerne lægger op til, at man også vil forsøge at koordinere EU-landes egen screening af indrejsende fra de berørte lande.

Det er relativt få EU-lande, der har direkte fly til regionen.

Det er op til landene selv at beslutte, om de vil screene for den smitsomme sygdom. Men landene er enige om, at det giver mening at sikre, at man bruger nogenlunde ens procedurer.

Ifølge nyhedsbureauet dpa er Storbritannien og Tjekkiet foreløbig de eneste EU-lande, der har indført ebolakontrol ved indrejse i deres lufthavne.

Frankrig har torsdag meddelt, at man om et par dage også der begynder systematisk screening af passagerer på en direkte flyrute fra Conakry i Guinea.

Ifølge det finske nyhedsbureau, FNB, har Grækenland og Spanien på torsdagens møde i Bruxelles også oplyst, at de vil begynde at screene ved indrejse fra udvalgte lande.

Torsdagens møde i Bruxelles har også udvekslet idéer om, hvorvidt det for eksempel kunne være en idé at benytte visumoplysninger til at holde øje med, hvornår rejsende fra ebolaramte lande rejser ind i EU, samt hvor de opholder sig.

Den danske sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), deltog ikke i torsdagens møde i Bruxelles. Han havde på samme tidspunkt et møde i København med sine nordiske kolleger, hvor de også drøftede ebola.

/ritzau/

 

Dagens Gossip