EU vil have bedre styr på krigere

Næsten halvandet år efter at EU-landenes justitsministre så småt begyndte at dele deres bekymringer over europæere, der rejste i krig i Syrien, forsøger de torsdag på et møde i Luxembourg at fokusere deres fælles indsats.

De vil blandt andet gøre det nemmere for antiterrormyndigheder at tjekke folk, når de rejser ind og ud af Schengen-området.

Hidtil har de 28 EU-lande haft svært ved at finde ud af at bruge fælles EU-lovgivning i kampen mod EU-borgere, der rejser i krig og enten bliver dræbt eller kommer hjem igen som det, Østrigs indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, kalder "tikkende bomber".

Ministrene beder nu - ifølge kilder ved mødet - EU-Kommissionen se på, om man som en hastesag kan gøre mere inden for de allerede eksisterende regler for at checke EU-borgere, når de rejser ind og ud af Schengen.

Samtidig skal kommissionen vurdere, om der er grund til at lave om på reglerne.

I dag er det ikke tilladt at lave en systematisk kontrol af EU-borgere ved de ydre grænser.

Paskontrollørerne kan sikre sig, at man ligner den person, der er på fotografiet i passet.

Men de må ikke som ren rutine køre passets magnetstribe igennem en læser for at checke i databasen SIS (Schengens Informations System), om der for eksempel er en gammel terrordom.

- Det er muligt, der er brug for at lave om på SIS, sagde den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, på vej ind til mødet.

Samtidig er et langvarigt ønske om at gøre det muligt for europæiske antiterrormyndigheder at holde øje med flyrejsende inden for EU gennem et fælles PNR-passagerregister strandet under lovbehandling i Europaparlamentet.

Parlamentets borgerrettighedsudvalg er imod, at det skal gøres muligt at kortlægge rejsemønstre inden for EU.

Ministrene blev allerede sidste år færdige med deres del af lovbehandlingen. Nu er de enige om at øge presset på parlamentet for at følge trop, så det europæiske PNR kan blive færdig og tages i brug.

/ritzau/

 

Dagens Gossip