EU vil på ny forsøge at løse russisk-ukrainsk gasknude

admin

|

01/07/2014

Dagens topnyheder

Russerne lukkede ned for naturgassen til nabolandet Ukraine 16. juni, da forhandlingerne mellem de to lande gik i hårdknude, men nu tyder det til, at parterne er klar til at genoptage forhandlingerne.

EU's energikommissær, Günther Oettinger, presser på for forhandlinger og har foreslået et telefonmøde fredag, oplyser den russiske energiminister, Aleksander Novak.

- Vi vil holde et telefonmøde, aftale et møde, diskutere problemer relateret til South Stream-rørledningen og leveringen af gas til underjordisk lagring, siger Novak ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Energiministeren tilføjer, at Rusland ikke vil ændre på gasprisen i det bud, landet allerede har givet Ukraine.

Siden russerne i midten af juni lukkede gashanerne til Ukraine, har ukrainerne brugt af deres store reserve af gas. Men det er i sagens natur ikke en holdbar løsning, og EU frygter, at krisen også vil påvirke russiske gasleverancer til EU-lande, idet gassen bliver leveret gennem Ukraine.

Det russiske gasselskab Gazprom anlagde i midten af juni en voldgiftssag mod det ukrainske gasselskab Naftogaz ved en international domstol i Stockholm. Gazprom vil inddrive en gasgæld på 4,5 milliarder dollar, som Rusland hævder at have til gode i nabolandet.

Omvendt har Ukraine anlagt sag mod Rusland for seks milliarder dollar for tidligere betalte gasleverancer til det, ukrainerne mener er overpris.

Uenigheden har fået russerne til at kræve, at ukrainerne fremover skal betale forud for alt køb af gas.

Gasforhandlingerne har været yderligere besværet af, at de to lande er i konflikt omkring oprøret i det østlige Ukraine og russernes annektering af Krim-halvøen.

Rusland næsten fordoblede prisen for gas til 485 dollar for 1000 kubikmeter naturgas, efter at Ukraines russiskvenlige præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet i februar.

/ritzau/Reuters