EU vil skærpe tonen mod Rusland - men næppe sanktioner

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan vente en ny runde hårde ord fra EU-topmødet fredag i Bruxelles. Og en mere konkret advarsel om, at der kan være skrappere sanktioner på vej.

Der er det seneste døgn før det igangværende topmøde i Belgien blevet skruet op for retorikken i flere omskrivninger af den tekst, der bliver forberedt. Men der er stadig ikke lagt op til at tage det store skridt og indføre bredere økonomiske sanktioner nu.

Men i det seneste udkast til sluterklæringen, som er revideret tidligere torsdag, er der ændret på vigtige nuancer, der gør teksten mere direkte kritisk over for Putin og den russiske regering.

Og samtidig roser den de ukrainske myndigheder for dens fredsplan og for at overholde en våbenhvile.

Ifølge diplomatiske kilder er EU også tættere end før på at definere den røde linje for, hvornår man går videre til de såkaldte fase tre sanktioner, der længe har været forberedt som en markant optrapning af EU's svar på Ruslands indblanding i krisen i Ukraine.

EU-topmødet begynder fredag med, at EU og Ukraine skriver under på hele den samarbejds- og frihandelsaftale, som har stået centralt i det seneste halve års konflikt.

Flere af stats- og regeringscheferne siger torsdag, at deres holdning til sanktioner afhænger af udviklingen i Rusland og Ukraine fredag og af budskabet fra Ukraines præsident, Petro Porosjenko, som kortvarigt er med på topmødet.

I den foreløbige topmødetekst er der blandt andet indskrevet en meget konkret appel til Rusland.

- Topmødet opfordrer indtrængende Den Russiske Føderation til aktivt at anvende sin indflydelse over for de ulovlige væbnede grupper og få stoppet strømmen af våben og militante personer over grænsen med henblik på at nå hurtige og håndgribelige resultater i nedtrapningen af konflikten, hedder det blandt andet i udkastet.

Kilder, der har deltaget i det forberedende arbejde, siger til Ritzau, at dén formulering er det tætteste, EU hidtil har været på at sige, hvad Rusland skal levere for at undgå tredje fase sanktioner.

Teksten gør også klart opmærksom på, at EU har gjort sit forberedende arbejde med sanktionerne, så de kan indføres, "hvis begivenhederne i det østlige Ukraine betinger det".

/ritzau/

 

Dagens Gossip