EU vil straffe separatister i Ukraine

EU vil sætte flere ukrainske separatister på sin sanktionsliste.

EU-landenes udenrigsministre har truffet principbeslutningen på deres møde mandag i Bruxelles, hvor de holder igen med for alvor at tage hul på debatten om en ny runde bredere økonomiske sanktioner.

Det bliver nu op til EU-Kommissionen og udenrigstjenesten inden månedens udgang at finde ud af, hvor mange og hvem der skal rammes af de udvidede sanktioner, der omfatter indrejseforbud og indefrysning af midler i EU.

Der står i forvejen 119 personer og 23 virksomheder og organisationer på listen.

Et af de store debatemner på mandagens udenrigsministermøde i Bruxelles er, om de udvidede sanktioner alene skal ramme separatister i Ukraine, eller om der også skal flere russere på listen.

- Lige nu er det målrettet separatisterne, som i øjeblikket gør hele situationen betydeligt værre. Derefter vil man - alt efter hvordan situationen udvikler sig - tage stilling til, om der skal flere på, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Det står også klart, at EU-landene trods de seneste dages nye informationer om russiske troppebevægelser i Ukraine ikke kan enes om at tage skridtet videre og tage hul på at udvide de bredere økonomiske sanktioner.

De økonomiske sanktioner er ikke blevet skærpet siden juli, og flere ministre - deriblandt den danske - og EU's nye udenrigschef, Federica Mogherini, insisterer på, at der er flere tegn på, at sanktionerne virker.

Men det kan også komme på tale at skrue op.

- Der er enighed rundt om bordet om, at hvis denne her situation eskalerer, så bliver vi nødt til at reagere. Både med stokken og pisken. Men også med et forsøg på at tænke en større strategi for, hvordan vi kommer videre herfra, siger Lidegaard.

I stedet for at tale om skærpede sanktioner forsøger Lidegaard, Mogherini og flere andre landes ministre at rette fokus på behovet for politiske reformer i Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip