EU vil styrke kamp mod illegale våben

Hvert år bliver tusind mennesker skudt og dræbt i EU, skriver den svenske EU-kommissær Cecilia Malmström fra det liberale Folkpartiet i en debatartikel i Svenska Dagbladet, hvor hun på baggrund af flere skudvekslinger i Sverige efterlyser flere fælles EU-love.

- Våbenlagre bliver spredt i EU, og sporing af våben bliver gjort stadigt sværere på grund af bortslebne serienumre på mange skydevåben, skriver hun.

Malmström pointerer, at det må gøres lettere at spore våben - blandt andet gennem harmoniseringer af regler for serienummer ved produktionen.

- Andre fælles regler, som bør overvejes, er, at få de samme definitioner for, hvornår et våben skal destrueres, og hvornår det kan klassificeres som samlerobjekt, skriver hun videre.

EU-kommissæren ønsker også fælles definitioner på våbensmugling og ulovlig våbenproduktion på baggrund af toldvæsnets opmærksomhed på forsendelser af løse våbendele.

- En generel harmonisering af lovgivningerne vil netop mindske risikoen for, at der sendes flere og flere løse våbendele, som bliver brugt til bygning af komplette våben, skriver Malmström.

En generel harmonisering af lovgivning og strafudmåling skal også minimere risikoen for, at kriminelle skaffer sig våben der, hvor lovgivningen er mest lempelig for dem.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip