EU vil tvinge Netflix og Amazon til at vise europæisk

admin

426 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Europæiske seere skal kunne se europæiske film og serier - også når de skifter fra traditionelt fjernsyn til videotjenester på internettet.

Det er humlen i et nyt forslag fra EU-Kommissionen, der vil tvinge Netflix, Amazon, iTunes og andre tv- og filmtjenester på nettet til at have mindst en femtedel europæisk materiale i det katalog, de tilbyder kunder i EU.

Det skal give et bredere udvalg for europæiske seere og øge den kulturelle mangfoldighed samt støtte europæiske filmmagere. Det mener EU-Kommissionen, der er bekymret for Hollywoods dominans.

I forvejen kræver EU, at halvdelen af indholdet på klassiske tv-stationer kommer fra et europæisk land.

Netflix og iTunes har i dag 21 procent europæisk materiale, og gennemsnittet for 16 betalingstjenester er på knap en tredjedel. Men med i forslaget er også krav om, at firmaerne sikrer god synlighed for de europæiske film og serier.

Netflix, som for nylig producerede sin første europæiske serie, har tidligere kritiseret planerne. Ifølge firmaet giver de "perverst incitament" til at købe billige serier og film for at opfylde kvoten.

- Usmidige kvoter risikerer at kvæle markedet. Et krav om at have materiale, der lever op til en numerisk kvote, kan gøre det svært for nye spillere at få en holdbar forretningsmodel op at køre, skriver Netflix i et svar ifølge avisen Financial Times.

EU-landene får også mulighed for at kræve særlige skatter af videotjenesterne, hvis forslaget vedtages. Det skal nu behandles af EU-landene i ministerrådet og i Europaparlamentet.

Som led i forslaget strammer EU også kravene til alle videotjenester på nettet om at bedre beskytte børn fra voldeligt og pornografisk indhold.

Forslaget er en del af EU-Kommissionens planer for det digitale indre marked - en stor prioritet for kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

/ritzau/