EU vil udveksle skatteoplysninger for at bekæmpe snyd

EU-landene vil automatisk udveksle oplysninger om beskatning af multinationale virksomheder i et forsøg på at bekæmpe skatteunddragelse.

Det er EU's økonomi- og finansministre tirsdag blevet enige om på et møde i Luxembourg.

Aftalen betyder, at der oprettes et fælles EU-register, hvor alle lande skal oplyse, hvilke skatteaftaler de har indgået med internationale virksomheder, og hvordan skatten beregnes.

Den nye aftale er en reaktion på LuxLeaks-skandalen, hvor det sidste år blev afsløret, at mange af verdens største virksomheder har indgået hemmelige aftaler med blandt andre Luxembourg om lav beskatning på i nogle tilfælde helt ned til én procent.

Skandalen ramte Jean-Claude Juncker, der har været regeringschef i Luxembourg i næsten to årtier, netop som han var på vej ind på posten som EU-Kommissionens formand.

Juncker, der har nægtet noget ansvar for de hemmelige skatteaftaler, hilser tirsdag økonomi- og finansministrenes beslutning velkommen.

- Den automatiske udveksling af informationer om skatteafgørelser vil give nationale myndigheder indsigt i aggressiv skatteplanlægning. Det er et stort skridt fremad for vores bestræbelser på at fremme skattekoordination og skatteharmonisering, siger Juncker.

De nye regler om gennemsigtighed gælder alle fremtidige skatteafgørelser, men også alle afgørelser fem år tilbage i tiden, hvis aftalerne stadig gælder, når det nye register åbner 1. januar 2017.

Danmark har ønsket, at den nye udveksling af skatteoplysninger skulle række 10 år tilbage i stedet for fem år, men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er alligevel meget tilfreds med kompromisset.

- Det er virkelig et gennembrud for gennemsigtighed omkring de her skatteafgørelser. Det betyder, at tiden med hemmelige afgørelser er overstået. Det har vi set frem til, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip