EU vred over russisk stop for import af svinekød

Dansk svineeksport får fredag verbal opbakning fra EU-Kommissionen, der kraftigt kritiserer Rusland for i praksis at have lukket helt ned for import af svinekød fra EU, efter at der sidste uge blev fundet tegn på svinepest i et lille område af Litauen.

- Jeg kan forsikre om, at de foranstaltninger, EU har truffet, lever helt op til internationale standarder. Jeg opfordrer de russiske myndigheder til at inddrage alt det bevismateriale, vi har overdraget dem, i deres vurdering af sagen (...).

- Jeg beklager dybt, at vores russiske partnere i praksis har forbudt eksport selv fra EU-medlemslande, som tydeligvis ikke er ramt af udbruddet.

- Kommissionen gentager, at et sådant forbud er ude af proportioner set i forhold til de forsikringer, vi har givet, siger EU's sundhedskommissær, Tonio Borg, i en pressemeddelelse.

Den samlede eksport af svinekød fra EU beløb sig ifølge EU-Kommissionen forrige år til over 10 milliarder kroner med Danmark som den førende EU-eksportør fulgt af Tyskland og Holland.

Fredag i sidste uge blev der i Litauen fundet to vildsvin, som var døde af uhelbredelig svinepest. Ifølge de litauiske myndigheder ser smitten ud til at være kommet fra et ikke-EU-land, formentlig fra nabolandet Hviderusland.

De litauiske myndigheder og EU-Kommissionen forsikrer om, at der er tale om et begrænset udbrud - og at man kan holde styr på, at der ikke bliver solgt hverken levende grise eller svinekød fra det berørte område.

Det russiske importforbud for svinekød fra hele EU trådte ifølge EU-Kommissionen i kraft onsdag midnat, halvandet døgn efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde været til topmøde med EU i Bruxelles.

/ritzau/

 

Dagens Gossip