EU: WTO må afgøre strid om russisk forbud mod svinekød

EU beder Verdenshandelsorganisationen WTO i Genève om at afgøre striden om Ruslands importforbud mod svinekød fra EU.

Russerne har nedlagt forbud mod svinekød, svin og disses genetiske materiale fra EU med henvisning til nogle få tilfælde af svinepest i Polen og Litauen - nær grænsen til Hviderusland.

Forbuddet har kostet dansk landbrug flere milliarder kroner.

EU siger, at de russiske importrestriktioner er uforenelige med det, som WTO står for.

Omfattende bilaterale drøftelser i de seneste måneder mellem EU og Moskva har ikke ført til fremskridt.

Da EU ikke ser nogen løsning på striden forude, har det besluttet at benytte sig af de procedurer, som WTO har udarbejdet for stridigheder: det vil sige nedsættelsen af et panel.

I 2013 eksporterede Danmark 131.000 ton svinekød og 50.000 avlsdyr til Rusland, der importerer 69 procent af det svinekød, der kommer på gaflerne, fra Kaliningrad i vest til Vladivostok i øst.

Svinepest er en meget smitsom husdyrsygdom, der rammer grise. Den er dog ikke farlig for mennesker. Kommer man i kontakt med et smittet dyr, udgør det ikke en sundhedsmæssig risiko.

Sygdommen smitter, enten når en syg gris kommer i kontakt med en anden eller indirekte gennem foder og vand. Hvis der udbryder svinepest, skal syge grise aflives, og staldene desinficeres.

Der skal oprettes beskyttelseszoner i en radius af tre kilometer og en overvågningszone på 10 kilometer omkring de smittede og de udsatte grise.

Der har ikke været udbrud af klassisk svinepest i Danmark siden 1933.

/ritzau/

 

Dagens Gossip